Pin-up subkultura

Pin-up subkultura

Od Veronice Lake i Marilyn Monroe 1940-ih i '50-ih, pa do Dite Von Teese danas, pin-up djevojke su generacijama krasile zidove i reklamne panoe.

Pin-up djevojke su modeli ili glumice čije su se slike masovno proizvodile i bile vrlo popularne počevši od sredine 20.st. Termin „pin-up” se odnosi na crteže, slike, ilustracije, postere i fotografije koje su se pribadale na zid. Otuda i naziv, od engl. „pin up” što znači pribosti, okačiti. Iako se sam termin pojavio 1941.godine u Engleskoj, praksa seže dalje u prošlost, kada su se početkom 19.st, izvodžačice i glumice burleske počele služiti slikovnim oglasima za svoje predstave, koji su se često mogli vidjeti na zidovima iza pozornice ili u reklamnim izlozima.

Pin-up subkultura

Klasični pin-up stil potječe iz 1940-ih. Bez obzira na konfekcijski broj, pin-up djevojke su nosile odjeću koja je naglašavala njihove atribute i isticala njihovu seksualnu privlačnost. Nosile su se uske traperice i kratke hlače visokog struka te pencil suknje koje su naglašavale bokove. Haljine su bile smjelih printova - karirane, prugaste, točkaste, leopard uzorak. Često je dizajn odjeće bio inspiriran mornarskim stilom.

Pin-up subkultura

Unatoč ratnoj ekonomiji, žene su poticane da i dalje kupuju ruževe za usne i da na frontu šalju pisma obložena poljupcima od ruža kako bi podizale moral vojnika.

Oči su se naglašavale tušem kako bi izgledale krupnije, a za razliku od tankih obrva 1920-ih i '30-ih, sada su se naglašavale prirodne obrve.

Popularni su bili valoviti, glamorozni uvojci starog Hollywooda, zatim tzv. victory rolls te šiške.

Otkada je nastao, pin-up je imao svoje protivnike koji su smatrali da takve slike narušavaju društveni moral i svode žene samo na objekte za zadovoljavanje muške požude, te su kao takve opasne kako za žene, tako i za adolescente.

Unatoč, ili možda čak i u inat tome, pin-up se razvio u subkulturu koja promiče pozitivnu sliku o tijelu i ljubav prema ljudskoj seksualnosti te prihvaćanje erotičnosti žene.

Pin-up subkultura Pin-up subkultura
  Vintage Retro Moda Blog - Sve