Što je to vintage odjeća?

Što je to vintage odjeća?

Mnogi misle da je vintage samo neki „fancy”, izmišljeni naziv za rabljenu, second hand odjeću. Razlika je, međutim, velika. Nešto poput oldtimera i rabljenih automobila.

Vintage je pojam posuđen iz vinske terminologije. Izvorno je na francuskom, a kasnije preuzet i u engleski jezik, označavao godinu kada je vino (najčešće vino visoke kvalitete) proizvedeno, godinu berbe. Općenito bi smo mogli reći da vintage označava predmete iz prošlosti, visoke kvalitete i trajnije vrijednosti.

Što je to vintage odjeća?

Posljednjih 20ak godina, termin se koristi i u modi, a označava odjeću koja potječe iz prošlih razdoblja, od 1920-ih do 1980-ih godina, dok se odjeća proizvedena prije 1920.-e smatra antiknom.

Predmeti proizvedeni u tim, davno prošlim, vremenima stvarani su sa puno ljubavi, sa nevjerovatnom pažnjom za detalje, od veoma kvalitetnih materijala, često ručno...stvaralo se tada da bi trajalo.

Od pojma vintage, potrebno je razlikovati pojam „retro”, skraćeno od „retrospektiva”. Retro odjeća je odjeća novijeg datuma proizvodnje, koja je inspirirana vintage stilom. Iako vjerno prati neki stil iz prošlosti, retro odjeća nema tu povijesnu i romantičnu vrijednost vintage odjeće, često niti tu kvalitetu materijala i izrade.

Što je to vintage odjeća?

Najveću vrijednost imaju nenošeni vintage komadi, posebno ako na sebi još imaju originalnu etiketu. Takvi komadi su pravi raritet, i posebno su cijenjeni kod pravih poznavatelja i ljubitelja vintage stila.

Možda niste znali, ali vintage komad ćete teško naći u plus veličini. Naime, kako je korpulentnost bila relativno neuobičajena sve do 1980-ih godina, veći brojevi se nisu u tolikoj mjeri proizvodili, te su uglavnom šivani ručno, po mjeri.

Današnjoj popularnosti vintage stila doprinijele su slavne glumice i top modeli još 1990-ih godina, kada su se počele odijevati u second hand dućanima, kao i brojni Hollywoodski filmovi koji su svoje radnje smještali u pojedine dekade prošlog stoljeća.

Budući da se prije prednost davala kvaliteti pred kvantitetom, nije bilo masovne proizvodnje kao danas i puno se šivalo ručno te je svaki, do danas sačuvani vintage komad, unikatan i idealan odabir ukoliko se želite istaknuti u gomili.

Vintage odjeća je puno više od stare rabljene odjeće...to je povijest, umjetnost, priče onih koji su živjeli prije nas.

Što je to vintage odjeća?
  Vintage Retro Moda Blog - Sve